Üks sats, üks süda
JK TABASALU

Parimad lastejalgpalli fännid on 23.-24. augustil Rademari Jalgpallifestivalil Tabasalus.

Tabasalu jalgpalliklubi korraldab klubi aasta suursündmuse Rademari Jalgpallifestival Tabasalus 23. – 24. augustil. Suurejoonelist jalgpalliturniiri korraldame klubi peasponsori Rademari toel juba teist aastat järjest. Ootame Tabasallu üle Eesti rohkem kui 400 last viies vanusegrupis (8-12 ja 15 aastased), kokku 31 võistkonnas. Selleks, et lastele jääks festivalist super mälestus kutsume vanemaid ja sõpru neile kaasa elama. Pöörame fännikultuurile ja toetavaks lapsevanemaks olemiseks tavalisest rohkem tähelepanu.

Laupäeval võistlevad 2004 ja 2002 sündinud lapsed ning pühapäeval 2005, 2003 ja 1999 sündinud lapsed. Lisaks jalgpallile on kavas üllatusesinejad ja osavusmängud kõigile.

Ühel nädalavahetusel peetavad turniirid annavad klubidele võimaluse kohal olla mitme vanusegrupiga. Nii lapsed ise kui vanemad saavad kaasa elada nii oma klubi kui ka teistele võistkondadele. Enamikel vanematel pole nädalavahetusel töökohustusi ning ka neil on suurepärane võimalus saada osa laste rõõmust ja festivali programmist.

Tabasalu jalgpalliklubi eesmärk on pakkuda lastele elutervet arengukeskkonda ja jalgpall on vahend selle keskkonna loomisel. Hea jalgpallur peab olema viisakas, töökas, teistega arvestav, julgema ise vastu võtta otsuseid ja vastutama individuaalse panuse eest. Seejuures vajavad lapsed vanemate järjepidevat tuge ja tunnustust. Üks tunnustuse jagamise koht on võistlustel platsi ääres. Lapsed on öelnud, et see on neile oluline.

Tabasalu jalgpalliklubi aktiivsed lapsevanemad on pälvinud teiste klubide tunnustuse võistlustel lastele kaasaelamise eest. Meie poisse on kutsutud turniirile ja eraldi palutud kaasa võtta lahedad fännidest vanemad ja mitmetelt turniiridelt on saadud parima fännklubi auhindu. Rademari Jalgpallifestivalil pöörame suurt tähelepanu nii lastevanemate positiivsele kaasaelamisele kui laste omavahelisele tunnustamisele. Turniiril räägime eraldi noorte jalgpalli kultuurist ja heaks fänniks olemisest.

 

Hea lapsevanemast fänn teab, et 6-12 aastased lapsed tulevad platsile lustima, mitte niivõrd palehigis väravaid lööma ja võite taga ajama. See mentaliteet valitseb rohkem vanemate peades ja nende sõnades.

 

Hea lastejalgpalli fänn innustab nii oma kui teisi lapsi. Head ergutussõnad on näiteks:

Väga tubli!“,

Rõõmsalt edasi“,

Andsid hea söödu!“,

Mängisid hästi!“,

Lapsed ise on öelnud, et eriti meeldib neile kui ergutatakse hüüdes klubi nime.

 

Nii enne, mängu ajal kui ka pärast mängu õpetussõnade jagamine jäägu treeneri õiguseks. Lapsevanemad ei tea, mis õpetussõnad on treener andnud ja mis taktikaga ollakse platsil.

 

Sõnad, mis ei tohiks platsi äärest lastevanemate ja kaasaelajate suust kosta:

Treener on udu!“, -halvustamine, hiljem hakkab laps ise sama ütlema. Vanem lõhub suhet.

Lapsed on ikka täitsa totud!“, -halvustamine. Nad lustivad ja siiski tahavad end näidata end vanematele.

Mida sa teed!“, -laps annab endast parima aga võib-olla on vanemate ootused suuremad.

Ära maga platsil!“, -ta ei maga, väiksel lapsel ei pruugi jagude keskendumisvõimet kogu mängu või turniiri jooksul.

Mida sa teed seal platsi peal!“, -laps püüab mängida hästi aga alati ei tule see välja. Vajab innustust.

Sööda ära!“, -lase lapsel endal mõelda, oskused tulevad ajaga. Mõtle, aga äkki treener käskis hoida ja ise mängida!

Kõik peale!“, -ära anna suvalisi käske, vanem ei tea treeneri antud taktikat.

Kõik ründesse!

Ära isetse!“. –laps peab proovima võtma vastutust. Vanem kiitku proovimist, treener kritiseerib suunab.

 

Kui küsisime lastelt, millised väljendid neile ei meeldi, siis tõid nad need samad väljendid välja. Nende sõnutsi tekitavad need hüüded pigem trotsi ja selliseid väljendeid karjuvaid vanemaid nad ei taha platsi äärde.

 

Hea fänn teab, et ka kohtunik on inimene ja võib eksida ning ei kisa a’la:

Kohtunik, kas sa oled pime, viga oli?“, -annab lapsele julgust treeneritega vaielda.

Vilista, mida sa magad!“ jms.

Hea fänn teab, et sellega häbistab ta ennast ja tema pärast tunneb häbitunnet ka tema laps platsil.

 

Lapsevanem annab endale aja peale mängu ning kuulab innustunult oma last, jagab temaga emotsioone. Kui vanem ei saa olla platsi kõrval, siis osavõtlik vanem teeb seda õhtul kodus.

 

Ootame kõiki lapsevanemaid ja sõpru Rademari Jalgpallifestivalile Tabasallu 23.-24. augustil. Festivali programm ja reaalajas tulemused leiab www.jalgpallifestival.ee.

JK Tabasalu tänab kõiki turniiri ja klubi toetajaid ja usume, et te võite oma panuse üle uhkust tunda.

Jalgpallifestivaliga samal ajal, 23. augustil, toimub ka Tabasalu päev.

 

Lisa lugemist toetavale lapsevanemale, kuidas olla toetav noorsportlase lapsevanema läbi elu.

Facebooki kommentaarid